Merel Koopman Hak, 10 juni 1975

Achtergrond & functies:

Van kinds af aan ben ik geïntrigeerd en gevoed door de wereld van de droom. In eerste instantie ben ik op zoek gegaan naar de droom vanuit mijn studie biologische psychologie in Maastricht. De toenmalige neurologische blik op de droom bleek niet aan te sluiten bij mijn eigen ervaringen. Na lange en vruchtbare omzwervingen via theater, film en zingeving en spiritualiteit, kwam ik uiteindelijk toch nog op mijn droomvoeten terecht. Inmiddels ben ik twee jaar algemeen bestuurslid bij de Vereniging voor de Studie van Dromen geweest, heb veel inspirerende droomwerkers leren kennen, en zet ik mij binnen deze vereniging en binnen de internationale droomvereniging, de IASD, op verschillende manieren in om mensen te enthousiasmeren voor hun droomleven.

Vanuit mijn achtergrond als zingevingscoach steun ik mensen bij hun levensvragen en zoektocht naar de zin en de vreugde. Eerbied voor de totale persoon van de ander staat hierin voorop. Met aandacht en toewijding sluit ik aan bij wat er op dit moment in de relatie kan ontstaan. Mijn betrokkenheid en mijn ervaringen kan ik hierbij vanuit een verwerkte levenshouding in alle openheid aanbieden. 

Als droomwerker ben ik in 2016-2017 opgeleid bij Droomwerkinstituut De Vier Elementen, door Aad van Ouwerkerk en Hannah van der Borst. In deze opleiding ben ik bekend geraakt met de belangrijkste methoden om met dromen te werken en bekend geworden met de belangrijkste benaderingen van droommateriaal. Ik nam verschillende keren deel aan de workshop Embodied Imagination (2015, 2016, 2017) van en met Robert Bosnak. Met veel pleziervolgde ik Quantum Dreaming (2018) en Dreaming with the Bear (2018) van Robert Moss. Ook heb ik met veel plezier de ITIP Dromenopleiding 2018 gevolgd.  Ik heb de therapeutendag van Soulcollage gevolgd, zodat ik nu ook soulcollage technieken mag inzetten bij het verbeelden van dromen.  Bij de Depth Psychology Alliance heb ik in 2018 het certificaat Jung and Dreams behaald.

Visie:

Droomwerk is voor mij een proces waarin de dromer en de droomwerker samen op zoek gaan naar betekenis. Zo helpt de interne gids van de dromer mee in het heelwordingsproces en blijft de dromer de autoriteit over zijn eigen droomwereld. Contact maken op het niveau van de droom heeft voor mij als meerwaarde dat we op een diepere laag, voorbij het mentale, contact kunnen maken. De Taal van de Droom, met zijn absurde beelden, metaforen, speelsheid en grappen spreekt me aan, als ook het samen ontdekken van het persoonlijke droomhandschrift van de dromer.  

Activiteiten:

Je kunt bij mij terecht voor een persoonlijk consult, korte begeleidingstrajecten, droomkringen en droomdicht of dreamjournaling-workshops. Ik ben ook graag gastdocent over droomonderwerpen.

Merel